top of page
  • Obrázek autoraDavid Milota

5 tipů na nastavení pojištění vozidel.

Aktualizováno: 18. 7. 2022

Sehnat levné pojištění je dnes otázkou několika kliknutí na webu. Levné ale není vždy správné. Zde je pár tipů na co si dát pozor při pojištění vozidla.



1) Výběr pojišťovny

Při sjednání pojištění se vyplatí porovnat všechny dostupné možnosti, které nám trh nabízí. Rozdíly mezi pojišťovnami jsou poměrně velké ať už v ceně pojištění, nebo limitu krytí pojistných rizik.

Minimální limit pojistného plnění je stanoven na 35 000 000Kč. Při hromadné nehodě nebo nehodě v zahraničí ale může být škoda daleko větší.

Standartní limit plnění by tak měl být alespoň 50 000 000Kč.

Proto doporučuji porovnat mezi s sebou více nabídek. Někdy se vyplatí o pár korun dražší pojistka, s většími limity plnění.


2) Platba dle počtu ujetých kilometrů

Oblíbenou (a výhodnou) možností je snížení ceny pojistného díky menšímu ročnímu nájezdu.

V praxi to funguje tak, že při sjednání pojištění vyfotíte aktuální stav tachometru, určíte si roční nájezd a po roce opět vyfotíte stav tachometru. Pokud bude nájezd větší, doplatíte předem stanovenou cenu za každý ujetý km, ale pokud bude nájezd menší, pojišťovna Vám část pojistného vrátí zpět.

Toto pojištění je výhodné především pro řidiče s menším ročním nájezdem kde oproti klasickým pojistkám můžete ušetřit nemalou částku na pojistném.


3) Měsíční platby

Většina pojišťoven už nabízí možnost platit pojistné v měsíčních splátkách bez přirážky oproti jedné platbě za celý rok.

Nemusíte tak jednou ročně vydat velkou částku na splacení pojistného, ale může si pojistné rozložit na pololetní, čtvrtletní nebo měsíční platby.


4) Spoluúčast při nehodě

Spoluúčast se při plnění sjednává buď s fixně danou částkou, nebo procenty z celkové škody.

Při fixní částce se podílíte na škodě přesně danou částkou (třeba 2000Kč)

Při procentní spoluúčasti to může být třeba 5 % z celkové škody. Pokud je škoda na vozidle 150 000Kč, zaplatíte 7500Kč.

Zvolený druh spoluúčasti má pak vliv na výslednou cenu pojištění. Při fixní spoluúčasti zaplatíte o trochu víc za pojištění, při procentní spoluúčasti jste pak vystaveni riziku nutnosti zaplatit víc za případnou opravu po nehodě.


5) Pojištění „na rodiče“

Vyplatí se nechat pojistit auto na staršího člena rodiny který dostane nižší cenu pojistného?

Krátkodobě ano.

Dlouhodobě ale přicházíte o bonusy za bezeškodní průběh.

Pokud si pak po několika letech budete muset pojistit auto na sebe, zaplatíte na pojistném daleko více, než kdybyste po celou měli pojištěné auto na sebe a získávali bonus za bezeškodní průběh.

Další riziko je, že v případě nehody přijde o bonusy jak pojistník, tak majitel vozidla. Při nehodě se tedy může pojištění zdražit celé rodině.

Některé pojišťovny se navíc začínají bránit a připočítávají přirážky k pojistnému, v případě, že pojistník není shodný s vlastníkem vozidla.



Máte dotaz k pojištění auta? Napište mi a rád Vám pomůžu se správným nastavením pojistky.

26 zobrazení0 komentářů
bottom of page